
Hvem velger kunsten på Nasjonalmuseet?
Mar 02, 2025Har du noen stått foran et kunstverk på Nasjonalmuseet og følt at du kunne gått rett inn i det?
Se for deg Harriet Backers "Blått interiør". Lyset siler gjennom vinduet og du får følelsen av å være en stille observatør i et privat øyeblikk.
Noen skritt videre, og plutselig er du midt i Munchs "Livets dans".
Kvinnene snurrer i en evig sirkel – ungdom, kjærlighet, alderdom. Her er det ikke bare et motiv, men en hel livsfilosofi fanget på lerretet.
Så kommer du til Harald Sohlbergs "Vinternatt i Rondane". De dype blå fjellene reiser seg mot nattehimmelen, og landskapet er både storslått og ensomt. Dette maleriet er blitt selve symbolet på norsk natur, men hvorfor nettopp dette bilde?
Hvordan blir egentlig et kunstverk en del av et museums samling? 🤔
Det er faktisk ikke tilfeldig hva du ser når du rusler gjennom salene på Nasjonalmuseet.
Hvert kunstverk har en grunn til å være der – men hvem og hva bestemmer hvilke som får plass? Her er noen faktorer. 👇
🏛 Kuratorene trekker i trådene. De setter sammen utstillingene og velger hvilke verk som forteller den store historien om norsk og internasjonal kunst.
🎨 Og så har vi publikum – altså deg! Noen kunstverk blir nærmest umulige å flytte fordi folk forventer å se dem. Kunne du forestilt deg et Nasjonalmuseum uten Tidemand og Gudes "Brudeferd i Hardanger"?
💰 Hva med økonomien? Museet kan ikke kjøpe hva som helst. Noen verk må prioriteres foran andre. Visste du for eksempel at Nasjonalmuseet i sin tid sikret seg en unik samling av Munch-malerier, langt før Munchmuseet ble til?
Og så… plutselig… står du ansikt til ansikt med Mona Lisa.
Vent litt – Mona Lisa?! Hva gjør hun her, på Nasjonalmuseet i Oslo?
Det er en av de mange overraskelsene du kan finne i museets saler. Noen kunstverk hører selvsagt hjemme her, mens andre har en mer uventet historie.
Vil du vite mer? 🤩 🎓
Nasjonalmuseet tema i Kunstklubben denne måneden!
Jeg inviterer deg med på en digital omvisning der vi dykker ned i museets høydepunkter – hvilke verk du må oppleve, og hvordan du best navigerer museet, enten du er lokal eller turist.
👉 Bli med i Kunstklubben her og utforsk museets hemmeligheter sammen med meg og andre kunstglade!
Har du forresten dine favoritter på Nasjonalmuseet? Er det et maleri du alltid må stoppe opp ved? Eller kanskje et du aldri helt har forstått? Kanskje det er et verk du mener burde vært der, men som mangler?
__________
💛 PS1. I vår digitale Kunstklubb blir du en del av et levende kunstfellesskap der du alltid holder deg oppdatert på kunstverdenen. Her får du de siste nyhetene, innsikt i de beste utstillingene over hele landet og dypdykk i kunstnere som Van Gogh, Harriet Backer og mange flere!
Hver måned åpner vi døren til nye kunstepoker og spennende historier – og det beste av alt? Du kan være med uansett hvor du er, for Kunstklubben er på nett! Bli med her.
💚 PS2. Er du fascinert av Edvard Munch? I krasjkurset om Munch lærer du alt du trenger å vite om kunstneren – inkludert hvordan Nasjonalmuseet fikk sin unike Munch-samling og hva som skiller disse verkene fra de som henger på Munchmuseet. Få krasjkurset tilsendt deg her.
🧡 PS3. La deg inspirere hver dag sammen med meg på Instagram! Sist uke postet jeg fra Munch-huset i Hvitsten, Nasjonalmuseet og Anna-Eva Bergmans hus i Frankrike, samt gitt tips om hvordan besøke gallerier og mye annet! 🤩 Følg meg på Instagram her
Sign up for our art updates!
Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!
By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.