Har du en strategi når du går på museum?
Sep 29, 2022Vi har nå hatt noen fantastiske dager på Biennale i Venezia. Denne byen har så mye vakkert å by på og de siste dagene har vi sett så utrolig mye kunst!
Jeg har nok en gang innsett at å gå inn i et rom fullt med kunst kan føles mye, selv om man har gjort det hundre ganger før.
Mange forventninger slår inn
- Å se og ta inn ALT
- Å lære noe interessant
- Å imponere daten din
- Å kjenne mestring i at du “skjønner” det du ser
- Å kunne diskutere det med noen andre etterpå
- Å rekke å lese den lange introteksten på veggen
Prøv gjerne denne 5-stegs-strategien neste gang du besøker en utstilling.
I bakgrunnen - bilde av David Hockney sin modell for hans ikoniske Boy in a shower serien
Steg 1: Velg favorittverket ditt
Aller først, når du går inn i utstillingssalen, se deg rundt og kjenn hvilket av verkene som tiltrekker deg mest. Gå over dit og bruk et par minutter på å oppleve det. Hva var det som gjorde at du ble nysgjerrig nettopp på dette verket?
Steg 2: Gjør det enkelt og bare se
Ikke hast med å lese tekster, begynn å gå litt rundt og se på de andre verkene. Legg merke til kunstnerens stil, fargepalett energien (glad/trist/leken), og hvordan den får deg til å føle.
Steg 3: Bruke hjelpemiddel før du “dømmer”
Nå har du fått førsteinntrykket og kanskje allerede “dømt” det du ser til enten bra, fantastisk eller forferdelig.. :) Det er nå du tar i bruk hjelpemiddel som er tilgjengelig for å utforske mer! Les tekst på veggen eller bla gjennom brosjyren. Bruk gjerne tid på dette da tekst kan være en del av verket og opplevelsen.
Steg 4: Utforsk resten av utstillingen
Når du har satt deg inn i bakgrunnsstoffet er det mulig at du endrer din opprinnelige "bedømming". Nå som du vet mer, fortsett å utforske resten av utstillingen.
Steg 5: Danne din mening
Å ha en egen mening er faktisk en essensiell del av opplevelsen med kunst. Gå litt dypere og forsøk å reflektere over hvorfor du liker eller misliker noe. Hvordan imponerer eller provoserer det deg, hva er det som gjør at du er enig eller uenig, hvilke minner og følelser er det som dukker opp.
Denne refleksjonsprosessen er ofte en lærerik øvelse som overraskende nok gir masse selvinnsikt, nye perspektiver og et nytt syn på kunsten!
Boy in a shower, 1977, David Hockney
Husk: DET ER LOV Å GÅ
Misliker du det du ser og føler deg ukomfortabel blant verkene, er det faktisk lov å gå forbi eller forlate utstillingen helt! Det har skjedd meg noen ganger også.
At du ikke liker noe betyr jo ikke nødvendigvis at det er dårlig kunst, men det er bare ikke noe for deg! Tenk på Titanic - det er en god film, men ikke alle liker den fordi at den for eksempel får en til å føle seg trist..
Tips: Snakk om opplevelsen din med andre!
Og til slutt vil jeg bare gi deg et av mine beste tips som vi øver så mye på i kursene mine. Fortell gjerne om kunstopplevelsene dine til andre! Det kan både lede til en interessant samtale og samtidig gi deg en glimrende mulighet til å gjenoppleve kunsten og reflektere over den.
Husk gjerne på å si mer enn “fantastisk”, “veldig bra” eller “forferdelig” - heller utdyp og argumenter med “fordi at”, "det føltes som", "det overrasket med".
Hvordan pleier du å se på kunst?
PS. Jeg har laget en veileder over tre måter å tolke kunst på. Du kan laste den ned gratis her.
Sign up for our art updates!
Enter your email to receive information, inspiration and tips about art, art history, art events and the wonderful world of art!
By entering your name and email, you agree to receive emails from us with inspiration and tips about art and the art world. You can unsubscribe at any time by pressing Unsubscribe.